Hvorfor bør du anvende mundbind?

Hvad er forbindet med et mundbind egentlig? Sådan kan man godt stå og tænke noglegange.

Formålet med mundbindet er at det er en effektiv måde at beskytte dig selv og andre fra smitte. Selvfølgelig er den bedste måde at beskytte dig selv og andre på, ved at sørge for at vaske dine hænder ofte. 

Et mundbind virker mest effektivt til at stoppe spredningen, hvis det viser sig at du er smittet med COVID-19, men det kan også bruges til at beskytte dig og dine køre imod smitte. Der er mange forskellige holdninger til, om hvorvidt mundbind er effektive eller ej, men så længe, at du stadig sørger for at følge forholdsreglerne, kan det ikke skade at bruge mundbind. Helere lidt for sikker, end lidt for syg. 

Hvornår skal du bruge dit mundbind?

Der er mange forskellige meninger og holdninger til hvorvidt et mundbind er effektivt.

Indtil videre er det sundhedsstyrrelsens anbefaling at gå med mundbind når du færdes offentlige steder, hvor det kan være vanskeligt at overholde det  sociale distancetiltag. (Eg. supermarkeder og apoteker eller offentlig transport).

I starten blev det kun anbefalet og gå med mundbind hvis du var syg med COVID-19, viser symptomer, eller passer en som har symptomer, men regeringen anbefaler det nu, hvor vi begynder at returnere til normalen og myldretiden begynder igen. Derfor er der også kommet en stærk anbefaling om at bruge det i offentlig transport.

WHO anbefaler at du bruger mundbind på følgende tidspunkter

  • Hvis du er sund og rask bør du kun bruge mundbind/maske hvis du passer en person som har COVID-19.
  • Brug et mundbind/maske hvis du hoster eller nyser
  • Masker/mundbind er kun effektive, når de bruges i kombination med hyppig håndrensning med sæbe eller håndsprit. Det er altså vigtigere at du sørger for god håndhygiejne
  • Hvis du bærer et mundbind skal du vide hvordan du bruger og bortskaffer det korrekt.

Forskellige typer mundbind

Engangs mundbind

Dette mundbind er det som de fleste vil kende til. Læger, sygeplejesker og andre som arbejder i sundhedsvæsenet skal gå med dette mundbind for at mindske risikoen for smitte. Dette mundbind kan kun bruges en enkelt gang, deraf navnet.

 

Mundbind af Stof

Siden udbruddet af Covid er der mange virksomheder, der er begyndt at lave deres egne ansigtsmasker/mundbind af stof.

Disse mundbind  er naturligvis ikke beregnet til brug i sundhedsvæsnet og de er muligvis ikke effektive i tæt kontakt med en person som har virussen. Derfor er det vigtig at du stadig følger forholdsreglerne med at holder afstand.

Da disse mundbind er genanvenlige er det vigtig, at de bliver vasket regelmæssigt. Der er rigeligt med guides rundt omkring, som viser hvordan du kan lave dit eget.